vrijdag 5 augustus 2011

"Kameraad Baron"

Sinds kort is er ook een geschiedenis boeken prijs die in het najaar wordt uitgereikt.
Een long list natuurlijk, evenals een short-list.
Dit boek staat erop en ik moet deze snel lezen, want er nog een reservering voor in de bieb.
Leuk en apart boek, boeiend beschreven met zwart-wit foto's.
Zijn oom is Coen Stork die veelvuldig op de buis was bij het vallen van het ijzeren gordijn.
Eigenlijk hoop ik weer een kaartje voor de nacht van de geschiedenis te scoren net als vorig jaar. Het is een goed georganiseerde avond met boeiende gebeurtenissen en mensen.


"Niet lang nadat Nicolai Ceausescu op 25 december 1989 was geexecuteerd reed Jaap Scholten met zijn geliefde " zelf nazaat van een familie die tijdens het communisme tot de vervolgden behoorden - in een oude cabriolet over de Karpaten naar Boekarest om een oudoom te bezoeken die aldaar ambassadeur was. De voorwereldse schoonheid van Transsylvanie betoverde hem en hij keerde er steeds weer terug. Inmiddels woont Scholten 7 jaar in Boedapest en is hij getrouwd met een vrouw van Hongaarse afkomst. Toen hij enkele jaren geleden onderzoek deed naar de Transsylvaanse wouden, stuitte hij op het onwaarschijnlijke verhaal van de bijna uitgeroeide aristocratie en besefte dat hun geschiedenis niet los te zien is van de huidige stand van zaken in Oost Europa. Zijn liefde voor Centraal-Europa leidde tot het boek Kameraad Baron".

Vanaf 21 november gaat Jaap Scholten een zesdelige serie over Centraal-Europa presenteren voor de VPRO. De serie zal op zondagavond worden uitgezonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten