donderdag 25 augustus 2011

De bedrijfsterroristen


Jussi Adler-Olsen. Vreemd boek, meegekregen van een andere liefhebber van thrillers. Het speelt in Nederland, Amsterdam. De schrijver is een Deen, dus Kopenhagen had meer in de verwachting gelegen. Het is goed geschreven en geografisch klopt alles keurig, de Bijlmerramp is er goed in verwerkt, alleen…helaas leest het nogal gedateerd. We weten wat er na 1996 allemaal gebeurd is in de wereld.
Het andere boek waar het samen mee is uitgegeven in NL heb ik nog niet gelezen en speelt in WO II. Weer wel zolang geleden dat gedateerd zijn er een onderdeel van in;-)

Peter de Boer, financier van duistere praktijken met een al even duister verleden, schakelt in opdracht van derden bedrijven uit voor elke concurrent totdat hij zelf het slachtoffer wordt van chantage. Zakenman Marc Franken de Vires, die zich evenzeer bezighoudt met louche deals, dwingt hem via kennis over De Boers verleden om enkele zaken voor hem op te knappen. De Vires, een man die gevaarlijke connecties blijkt te onderhouden met het regime van Saddam Hussein, eist o.a. dat Peter een bekende oliemaatschappij een zware slag toebrengt. Al snel raakt ook Peters vriendin Nicky, een meisje uit een kansarm milieu, betrokken bij deze minder fraaie kant van de zakenwereld.
Wanneer Peter bovendien wordt gedwongen om de feiten over de werkelijke lading van de El-Al Boeing die destijds in de Bijlmer neerstortte te achterhalen, raken hij en Nicky nog verder verwikkeld in en internationaal complot en is het nog maar de vraag of zij hier heelhuids uit kunnen komen...
Met De bedrijfsterorist toont Adler-Olsen zich een uitstekend observator en kenner van de Nederlandse samenleving, die het decor is van een opmerkelijke en uiterst actuele, spannende thriller. Geen opmerkingen:

Een reactie posten