zaterdag 13 augustus 2011

Carte Blanche


Door Jeffrey Deaver. Een James Bond verhaal, verplaatst naar deze tijd……het is grappig. Op zich ook goed geschreven, maar Cussler doet het zonder Bond net zo goed met zijn fantasie.
Het moet natuurlijk allemaal in een kader zitten enz. Uiteindelijk vind ik het een slap verhaal wat knap wordt verteld maar dat is alles. Deaver kan zich inderdaad beter bezig houden met zijn forte en eigen hoofdpersonen.

James Bond voorkomt de ontsporing van een trein met een gevaarlijke stof in Servie, maar de dader ontkomt. Bonds organisatie, de ODG, legt verband met een groot afvalverwerkingsbedrijf. Dit zet hem op het spoor van Severan Hydt, de baas van het bedrijf. Hij volgt hem naar Dubai waar hij een aanslag vermoedt; daar blijkt dat Hydt een fascinatie met lijken heeft, omdat die gerecycled kunnen worden. Dat leidt naar Zuid-Afrika, waar Bond zich tot een van Hydts vertrouwelingen opwerkt. Deze Bond is geboren rond 1980, M is weer een man, Miss Moneypenny is in de dertig en Mary Goodnight is voor het eerst sinds 'The man with the golden gun' terug als Bonds secretaresse. De vraag is net als bij eerdere James Bond-imitaties of de echte Bond-liefhebber deze kan waarderen. Het verhaal moet zich als een soort toeristische reisgids over de halve wereld verplaatsen, maar krijgt daardoor iets gezochts. Het mist vaart en spanning door de vele achtergrondinformatie en secundaire plots. Nee, Deaver kan zich beter met zijn Lincoln Rhyme-thrillers bezighouden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten