zaterdag 17 september 2011

Mevrouw de president


Anne Holt. De eerdere boeken van Anne Holt zijn spannend en spelen in Oslo e.o. je leest ze met genoegen. Dit boek is anders omdat het buiten Noorwegen kijkt en de hele internationale wereld bij elkaar laat komen.
Het gegeven is origineel, de uitwerking ook je vertrouwd hierna niet veel meer wat de journalisten te berde brengen in krant en op de televisie.
Haar oude hoofdpersonen komen zijdelings, maar wel belangrijk ook weer tevoorschijn, onwaarschijnlijk maar het scheelt uitleg voor de lezer die haar andere boeken heeft gelezen. Doorgaan met schrijven zou ik zeggen.

Verhaal in Holts thrillerserie rond het echtpaar inspecteur Yngvar Stubo en profiler Inger Johanne Vik uit Oslo. Het is 2005 en de eerste vrouwelijke president uit de geschiedenis van de VS, Helen Bentley, op staatsbezoek in Noorwegen, wordt in Oslo uit haar hotelsuite ontvoerd. Enorme paniek in de VS, waar 9/11 nog vers in het geheugen ligt. Yngvar Stubo leidt de Noorse kant van het onderzoek, aan de Amerikaanse kant is er FBI-agent Warren Scifford, die Inger Johanne nog van vroeger kent. Hoewel de Noors-Amerikaanse samenwerking behoorlijk stroef verloopt, vindt men toch aanwijzingen voor voorbereidingen van een grote terroristische aanval op de VS. Ondertussen stuit Inger Johanne per toeval op de ontvoerde president, beide vrouwen blijken te worstelen met geheimen uit het verleden. Goedgeschreven en -gecomponeerde psychologische thriller met veel sfeer, een mooi plot, en veel aandacht voor het priveleven van de hoofdpersonen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten