vrijdag 8 november 2013

"Politie"

Omgeven door politie en ziekenhuispersoneel vecht een patiënt voor zijn leven op de intensive care van het nationale ziekenhuis in Oslo. De man wordt in verband gebracht met de ontdekking van een machtig drugskartel dat de straten van Oslo in zijn greep had, zijn naam is een goed bewaard geheim.

Ondertussen worden verschillende mysterieuze moorden gepleegd. Alle slachtoffers zijn politieagenten en hun lichamen worden gevonden op plaatsen delict van onopgeloste moorden. Proberen de voormalige drugsbaronnen hun greep op de politie verder te vergroten door angst te zaaien, of zijn er andere krachten aan het werk?

De mogelijke kroongetuige tegen een machtig Noors drugskartel ligt in coma in het Rikshospital Oslo en wordt streng bewaakt door de politie. Als vlak na elkaar twee politiemensen worden vermoord op de plaats delict van een niet-opgeloste zaak waarbij ze indertijd betrokken waren, dan de kroongetuige, met wie het beter leek te gaan, opeens sterft en een derde politieman wreed wordt vermoord, valt steeds vaker de naam van inspecteur Harry Hole, die altijd zijn zaken oploste. Na een schietpartij die hem bijna fataal werd, ging hij uit actieve dienst; hij is nu docent op de politieacademie. Als een groep rechercheurs die onofficieel aan de zaak werkt, hem onder druk zet, raakt hij steeds meer bij de zaak betrokken. De Noorse auteur Jo Nesbo(1960) schrijft naast succesvolle thrillers ook songs voor rockgroep Di Derre waarvan hij leadzanger is. Deze goedvertaalde, meeslepende en actuele misdaadroman met een uitstekend uitgewerkt, gecompliceerd plot blijft spannend tot en met het heel verrassende en ook overtuigende slot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten