donderdag 28 november 2013

"Paradijsvogels in de polder"

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat 100 á 200 Papoeagezinnen naar Nederland vluchtten vanuit Nederlands-Nieuw Guinea. Het gebied was tot dan Nederlands grondgebied, maar na de succesvolle claim op het gebied door Indonesië, moest Nederland haar laatste kolonie in 'de Oost' loslaten. Het gold als een laatste restje Indië, waar zich ook een flink aantal Indo's en Molukkers gevestigd had. Met name de Papoea's die meedraaiden in de koloniale infrastructuur en een actieve rol hadden gespeeld in de opbouw van een natie in wording, kwamen in Nederland terecht.

Hun verhaal is als een geschiedenis, gevuld met tranen. Ontgoocheld bouwden zij een bestaan op in Nederland waar hun achtergrond en identiteit onzichtbaar was. Desondanks hebben zij zich 50 jaar later, met drie generaties Papoea's in Nederland, goed geïntegreerd in Nederland. Zij voelen zich Papoea en/of Nederlands, hun identiteit is meervoudig en dynamisch.

Na de overname van Nederlands Nieuw-Guinea door Indonesië in 1963 vluchtten een paar honderd Papoea’s naar Nederland. Een aantal van hen en hun nakomelingen komen in dit fotoboek in A4-formaat in beeld en aan het woord. Na een inleiding over deze groep vertellen verschillende Nederlandse Papoea’s in het kort hun levensverhaal; deze biografieën worden gelardeerd met vaak prachtige portretfoto’s in zwart-wit door Bodil Anaïs. Ze hebben familienamen als Joku, Irving, Sawor, Schouten, Carels, Manusaway, Ireeuw en Wambrauw en ze zijn geboren tussen de jaren dertig tot aan het einde van de twintigste eeuw. Het boek eindigt met o.a. een scrapbook, recepten, gedichten, historische foto’s en een tijdsbalk van de Papoea-cultuur. Het geheel geeft een liefdevol portret van deze tamelijk onbekende en kleine immigrantengroep in Nederland.
Nancy Jouwe, ook een schrijfster waarvan wij hopen dat zij volgend jaar bij ons zal spreken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten