zondag 26 mei 2013

"Het krokodillengat"

Tsja, hoe moet je dit boek beschrijven.....
Een roman met een historische achtergrond....
Er is nu ook een film over deze gebeurtenissen gemaakt: "The act of killing", een genocide die min of meer onopgemerkt is gebleven tot heden. De mannen die in 1965-67 daaraan hebben meegewerkt zitten nog steeds in de regering...
De schrijfster zelf omschrijft het als hieronder, met de nadruk op de vrouwenbeweging vanwege haar lezing op 8 maart j.l.
In 1945 werd Japan verslagen en riepen Sukarno en Hatta de Indonesische onafhankelijkheid uit. Wat betekende dat voor Indonesische vrouwen? In deze lezing ga ik eerst in op de rol van vrouwen in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Nederlanders. Daarna beschrijf ik  de polarisatie na de bevrijding. Behoudende krachten, zowel onder politici als in de vrouwenbeweging zelf waren er voorstanders van dat de Indonesische vrouwen zich weer zouden terugtrekken in hun traditionele domein: dapur, kasur, sumur (de keuken, het bed en de waterput). De progressieve vrouwenbeweging Gerwani echter bepleitte ook een politiek actieve rol voor vrouwen. Ze kregen een enorme aanhang. De campagne van seksuele laster die tegen politiek bewuste vrouwen gevoerd werd na de kolonelsputsch op 1 october 1965 maakte een eind aan de progressieve vrouwenbeweging en haar aspiraties. Conservatieve vrouwenorganisaties kregen de touwtjes in handen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten