maandag 13 mei 2013

"Heksenjacht"


Heksenjacht is het eerste boek van de nieuwe serie "Heks & Tovenaar" van James Patterson en Gabrielle Charbonnet. In Amerika was de serie een groot succes en dat is niet zo vreemd.  Om de beurt vertellen Whit en Wisty wat ze meemaken en dat is nogal wat. Ze worden niet alleen geconfronteerd met een compleet veranderde wereld, maar ook met zichzelf. Van de een op de andere dag beschikken ze over magische krachten die ze zo snel mogelijk onder controle moeten krijgen. Ondertussen leven ze onder verschrikkelijke levensomstandigheden met de angst dat het elke dag voorbij kan zijn. Wat er met hun ouders gebeurd is, weten ze niet. Daarbij zit Whit ook nog met de verdwijning van zijn vriendin. Als lezer begrijp je maar al te goed dat de personages in een lastig parket zitten.


Dit wordt versterkt doordat er steeds van perspectief wordt gewisseld. Op deze manier leer je beide personages goed begrijpen en wanneer Whit en Wisty uit elkaar gaan om te werken aan een reddingsoperatie, krijg je goed mee wat er aan beide kanten gebeurt. In het begin werken die perspectiefwisselingen nogal verwarrend, omdat je de personages nog niet zo goed kent en bovendien lijken de namen van de hoofdpersonen zo op elkaar, maar eens je de personages beter kent, wordt de verwarring een stuk minder.

Soms doet het verhaal echter wel een tikkeltje onrealistisch aan. Whit en Wisty ontwikkelen hun krachten wel heel snel en ze hebben helemaal niks meegekregen van de wereld die flink aan het veranderen was. Hun ogen gaan pas open als ze gevangen zijn genomen. Verder is er niemand die in opstand komt behalve de jongeren.

Samen met de spanning maakt dit alles van Heksenjacht een fijn leesboek. Het is jammer als het verhaal afgelopen is, want je blijft nog met een heleboel vragen zitten. De epiloog sluit namelijk perfect aan bij de proloog, maar opnieuw blijft het de vraag hoe ze in die arena zijn gekomen, waar iedereen zit te wachten op hun terechtstelling. Gelukkig is deel twee (De gave) ook al in Nederland verschenen, dus laten we hopen dat we daarin de antwoorden krijgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten