maandag 9 juli 2012

"Winter in Madrid"

Een spionageroman uit 2006 van C.J. Sansom. Het verhaal speelt zich af in 1940, kort na de Spaanse Burgeroorlog en tijdens de Slag om Engeland. De hoofdfiguur is Harry Brett; hij overleefde de Slag om Duinkerke maar was wel gewond geraakt. Terug in Engeland wordt hem gevraagd in Madrid een oude schoolvriend te bespioneren, Sandy Forsyth.
Harry komt in oktober 1940 aan in Spanje, waar het regime van generaal Franco op het punt staat zich bij Hitler aan te sluiten. De falangisten in de regering zijn eerder voor; de monarchisten eerder tegen. Het regime vreest voor een volksopstand en een blokkade door de Britten. De wonden van de burgeroorlog zijn nog diep. De Britse ambassadeur moet alles doen om Spanje buiten de oorlog te houden. In deze setting moet Harry voor de geheime dienst contact zoeken met Sandy. Die is in Spanje actief als zakenman. Hij woont samen met Barbara; Barbara was verliefd op nog een vroegere schoolvriend, Bernie, die enkele jaren voordien als communist bij de Internationale Brigades gevochten had en wiens ouders bericht gekregen hadden dat hij vermist was.
Historisch, romantisch en spannend dus.......

Maarrr....ik ben het volstrekt oneens met de aanduiding historische thriller. Het is spannend en het gaat om spionage, er gaan mensen dood, maar het is geen thriller. Dat genre zit er alleen maar op vanwege de verkoop denk ik. Knap geschreven in historisch kader, minder dan een Kerr, maar mooi ingekaderd. Ik wist een hoop zaken niet over de Spaanse Burgeroorlog die nu wel binnen zijn gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten