maandag 18 februari 2013

"Het boek Henry"

Ook voor dit boek heeft zij de Booker-Prize gekregen!
Na te hebben gebroken met de roomskatholieke kerk om met Anne Boleyn te kunnen trouwen, lijkt Henry ook net zo snel zijn interesse in haar weer te verliezen als er maar geen sprake is van een mannelijke troonopvolger. In mei 1536 wordt ze opgesloten in de Tower op beschuldiging van overspel met meerdere mannen en veroordeeld tot de dood door onthoofding.
Cromwell is oppermachtig, maar is zelf de eerste die beseft hoezeer ook zijn macht afhangt van Henry's humeuren, wensen en verlangens.

In dit tweede deel van een trilogie over de carriƫre van Thomas Cromwell (1485-1540) de periode september 1535 tot zomer 1536. Koning Henry VIII, personificatie van de macht, zorgt voor vrede in het land, maar hem wachten mogelijkerwijs wel een excommunicatiebul met politieke en sociale implicaties, een problematische toekomst van de dynastie, een breuk met tweede echtgenote Anne Boleyn en een nieuwe liefde in de persoon van Jane Seymour. In dat grillige spanningsveld van drift en rede opereert 's 'konings volkse adviseur' Cromwell. De kracht van de roman schuilt in de pakkende visualisering van aankleding en decor, in de anekdotische kleuring van opvattingen en verhoudingen, vaak 'recht uit de koker van Kletsica'. En zo delft dus ook Anne Boleyn, 'puilogende hoer', het onderspit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten