donderdag 14 februari 2013

"De overgave"


De overgave, gebaseerd op historische feiten, is een roman over hoop, wraak en nietsontziende liefde van Arthur Japin.
Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.
Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. 'Een mens is nu eenmaal niet gebouwd om op te geven.' In haar gevecht om haar kinderen en kleinkinderen leert granny uiteindelijk het machtigste wapen te hanteren: vergeving.

Opnieuw schreef Arthur Japin (1956) een op historische feiten gebaseerde roman met een eenzaat als hoofdpersonage. In dit boek vertelt een oude Amerikaanse pioniersvrouw in retrospectief haar leven, dat boven alles bepaald is door de dag waarop haar familie tijdens een overval van indianen uiteen werd gereten: de mannen werden vermoord en een aantal van haar (klein)kinderen als buit ontvoerd. Zijzelf overleeft de aanval meer dood dan levend, maar houdt zich strijdbaar op de been door de vurige hoop haar lievelingskleindochter ooit terug te vinden. Er wordt gezegd dat dit een hartverscheurend en mooi verhaal is met veel couleur locale, en dat hij daarmee dicht tegen de streekroman aanzit. Ik ben het daar niet mee eens. Daarvoor is zijn taalgebruik te anders en ik kan het weten, want ooit veel streekromans gelezen. Het is een ik-boek dat is voor mij een handicap omdat ik daar niet zo van hou. Verder kun je je fantasie prima kwijt bij de woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten