donderdag 6 september 2012

"De tapijtverkoper"


Een thriller van Karin Wahlberg. Veronika Lundborg, chirurg in het ziekenhuis van het stadje Oskarshamn, staat op het punt te bevallen van haar tweede kind. Dan hoort ze dat er een man is vermoord. Carl- Ivar Olsson, een tapijtverkoper uit Stockholm, is op een pont in Istanbul met messteken om het leven gebracht.
Op het tijdstip van de moord is iemand in Oskarshamn naarstig op zoek naar een kostbaar tapijt. En
onlangs heeft Veronika een van haar tapijten weggebracht om te laten repareren. Inspecteur Claes Claesson gaat de zaak onderzoeken en stuit in Olssons winkel op de afbeelding van een zeldzaam tapijt uit de vijftiende eeuw. De speurtocht naar het dure tapijt begint, maar de moordenaar is de politie steeds een stap voor…

Tijdens zijn verblijf in Istanbul wordt de Zweedse tapijthandelaar Olsson op een veerboot vermoord. De politie ter plekke tast in het duister en neemt contact op met de politie in Oskarshamn waar Olsson vandaan komt. Claes Claesson, net vader geworden van een tweede dochter Nora, moet zijn pasbevallen vrouw Veronika, achterlaten om in Turkije onderzoek te doen naar de toedracht van de moord. Al gauw blijkt dat er mensen zijn die moord niet schuwen om in het bezit te komen van een kostbaar tapijt dat miljoenen waard is. Vierde deel van een serie thrillers rond inspecteur Claes Claesson en chirurg Veronika Lundborg, dat in het Nederlands vertaald is (er zijn in Zweden acht delen uit). De Zweedse auteur, die arts van beroep is, vindt de misdaad in haar boeken ondergeschikt aan de personages en hun karakters, wat ook direct te merken is in de opbouw van het boek. Er is erg veel aandacht voor karakterbeschrijvingen en situaties. Dat is boeiend, maar leidt soms af van de verhaallijn, waardoor het boek aan spanning inboet. Voor liefhebbers van thrillers met diepgang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten