zondag 24 juni 2012

"Jodenjacht"

Na het deprimerende 'Kopgeld' (2002)* van Ad van Liempt, over een groep jodenjagers in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, behandelt 'Jodenjacht' de rol van de Nederlandse politie. Die richtte in verschillende steden speciale afdelingen op voor het opsporen van joden. De agenten waren vooral NSB-ers. Door verraad, intimidatie en geweld vonden ze hun (uiteindelijk) 9000 slachtoffers. Deze agenten handelden vanuit ambitie, antisemitisme en geldzucht. Door afpersing, roof en diefstal verrijkten zij zich. Deze politieafdelingen waren in feite criminele organisaties. Hun handel en wandel ging soms zelfs de Duitsers te ver. Het thematisch opgezette boek is een treurige verzameling van ellende in alle gradaties, met eveneens aandacht voor de berechting van de daders. Het onderzoek werd uitgevoerd door enkele jonge historici.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het opsporen en arresteren van ondergedoken joden in Nederland voor een belangrijk deel het werk van de Nederlandse politie. Veel rechercheurs deden dit werk met grote overtuiging en volledige inzet, zo blijkt uit nieuw en baanbrekend historisch onderzoek.
Bestudering van de strafdossiers van meer dan 250 politieagenten die zich met het arresteren van joden hebben beziggehouden, leidde tot uitgesproken schokkende resultaten. Binnen de Nederlandse politie bleken groepen actief die alle trekken hadden van een criminele organisatie. De betrokken agenten mishandelden, stalen, roofden en verkrachtten. En bovenal: ze joegen vele duizenden joden de kampen en de dood in. Sommigen bleken zulke fanatieke jodenjagers dat het zelfs de Duitse bezetter te gortig werd.
Jodenjacht kwam tot stand in samenwerking met het Nationaal Archief, onder eindredactie van archivaris Jan Kompagnie en journalist en programmamaker Ad van Liempt, die eerder de bestsellers De oorlog (30.000 ex.) en Kopgeld (20.000 ex.) schreef. verscheen in vertaling in Engeland en Duitsland.
Niet echt leuk leeswerk, maar wanneer je grootvader in de oorlog bij de politie werkte wel goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten