dinsdag 22 november 2011

“Vervloekt”

Fred Vargas
Eerste boek van deze schrijfster voor mij.
Veel donkere humor en absurdisme. Ik zal naar de andere boeken uit gaan kijken.

Achtste uit een serie van negen thrillers over de Parijse, onpeilbare hoofdcommissaris Jean-Baptiste Adamsberg (J-BA), die leeft in een eigen wereld van voorgevoel, intuïtie en verlangen naar zijn muze Camille. En over zijn trouwe assistent Adrien Danglard (AD), een rationeel denker, alleen-opvoedende vader van 5 kinderen, drinker van veel bier en witte wijn in diensttijd en onbetwist kenniscentrum binnen de Parijse moordbrigade die J-BA leidt.

In het begin van dit boek bezoeken de twee helden Londen voor een politiecongres en zijn toevallig getuige van de ontdekking van 9 paar oude schoenen met erin sterk riekende, aan de enkels afgezaagde voeten voor de gesloten ingang van het roemruchte Highgate kerkhof, gerangschikt alsof ze erin willen. Terug in Parijs en zonder veel slaap, volgt een zaak waarin een rijke, maar teruggetrokken levende man (78) in meer dan 400 stukjes is gehakt, gezaagd en gesneden. Uit pure woede of als kille daad, vooraf beraamd? Was het zijn tuinman, zijn zoon of iemand anders? Want hij had nogal wat vijanden, echte of zelf verzonnen.
Wat volgt is een grootse, soms onroerende zoektocht naar de waarheid en naar de daders van het mysterie in Londen en de slachtpartij in Parijs. Prachtboek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten