zondag 27 november 2011

"Rampjaar 1672"

Ik heb het toch maar gedaan. Lid geworden van de geschiedenis-leesgroep van de Anbo in Amsterdam. Er kon nog precies één persoon bij.
De tweede bijeenkomst is binnenkort en telefonisch heb ik heb boek voor die bijeenkomst door gekregen en meteen gereserveerd natuurlijk.
Mag terug naar de 17e eeuw, naar het rampjaar 1672. Het boek is geschreven door Luc Panhuysen.
Ik heb het horen bespreken bij OVT op zondagochtend op de radio, maar was er nog niet aan toe gekomen. Ik ben benieuwd wat er verder op de leeslijst staat......

Een van de bekendste jaartallen uit de vaderlandse geschiedenis is 1672, het rampjaar. De Republiek werd bedreigd door Frankrijk, Engeland, Keulen en Munster. Dankzij de Hollandse waterlinie, het charisma van stadhouder Willem III en een enorme dosis geluk overleefde de natie. 'Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte' is dat ook de ondertitel van dit boek. De gebeurtenissen uit het rampjaar, dat overigens doorliep tot eind 1673, worden door de historicus Panhuysen beschreven aan de hand van correspondentie tussen Godard Adriaan van Reede, heer van Amerongen, zijn vrouw Margaretha en hun zoon Godard. Daardoor krijgt de lezer een prachtige inkijk in alle facetten van de oorlog: het dagelijks leven (via Margaretha), de verdediging (via de zoon die officier in het Staatse leger is) en de diplomatie (via de vader die probeert de groothertog van Brandenburg in het Republikeinse kamp te trekken). De redeloosheid van het volk, de radeloosheid van de regenten en de schijnbare reddeloosheid van de Republiek worden zo treffend duidelijk gemaakt. Dit boek geeft een unieke inkijk in het leven tijdens het rampjaar, waarbij de schrijver subtiel en subliem balanceert op het randje van de roman.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten