donderdag 24 januari 2013

"De vrouwen van de keizer"


Geen smakelijke roman, maar een studie over de prominente vrouwen uit de omgeving van Karel V (1500-1558), zoals zijn grootmoeder, zuster, tante en echtgenote, die de keizer adviseerden en assisteerden door Rosine de Dijn.
Een al wat oudere studie uit 1999 en het volgende boek voor de geschiedenis leeskring.

Vijfhonderd jaar geleden werd keizer Karel geboren. Een uitzonderlijk staatsman in een woelige tijd vol omwentelingen. Hij was de machtigste man die Europa ooit heeft gekend. Over zijn reusachtige rijk heerste hij met de hulp van zijn familie. En vrouwen speelden daarbij een doorslaggevende rol.

Maar dit aspect van zijn leven is in de literatuur over Karel tot dusver schromelijk verwaarloosd. De schrijfster neemt haar lezers mee op een boeiende reis naar de leefwereld van de vrouwen van de keizer: zijn grootmoeder, zijn moeder, zijn tante, zijn vrouw, zijn geliefde, zijn zus en zijn dochter. Zij vertelt meesterlijk hoe en waar zij geleefd, en al te vaak ook geleden hebben. En dit op een moment dat Europa de sprong in een nieuwe tijd waagde.
Ze behandelt het onderwerp topologisch met de vrouw in kwestie op die plaats en tijd en gaat zo heel Europa door. Helder geschreven met veel illustraties en stambomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten