maandag 9 september 2013

"Een broze waarheid"

2008. Op de Rots van Gibraltar wordt in het diepste geheim een antiterrorisme-operatie met de codenaam 'Wildlife' voorbereid. Kit Probyn, oudgediende bij het Engelse ministerie voor Buitenlandse Zaken, zal daarbij dienstdoen als de ogen en de oren van de minister te velde. Tody Bell, de persoonlijke privésecretaris van de minister, wordt niet in vertrouwen genomen. Maar waarom niet? Geruchten doen de ronde over privélegertjes, hoge bonussen onder de toonbank, hoogst gevoelige informatie en zakelijke grootmachten in oorlog.

2011. Een in ongenade gevallen Engelse beroepsmilitair, die betrokken was bij operatie 'Wildlife', bezorgt een boodschap uit het dodenrijk. De levenspaden van Toby Bell en Kit Probyn kruisen elkaar. Als er niets meer nodig is voor de triomf van het kwaad dan fatsoenlijke mensen die geen vinger uitsteken om het te voorkomen, op welk moment worden deze twee fatsoenlijke mensen dan schuldige toeschouwers?

Een minister van Buitenlandse zaken met een bedenkelijke reputatie bereidt in het geheim een actie voor tegen jihadistische terroristen op de rots van Gibraltar. Zelfs Toby Bell, zijn secretaris, heeft geen benul wat zijn baas aan het doen is, vertrouwt het niet en besluit op eigen houtje onderzoek te doen. Hij wordt prompt overgeplaatst. Drie jaar later wordt hij door Kit Probyn, een ambtenaar die destijds bij de operatie aanwezig was, verordonneerd zich bij hem te melden. Dan komt hij voor een belangrijke morele keuze te staan. De helden van Le Carré’s romans zijn anti-helden, tweederangs ambtenaren die door niemand serieus worden genomen en buiten belangrijke beslissingen worden gelaten. De bazen zijn zich gewichtig voordoende mannen die op neerbuigende wijze met hun ondergeschikten omgaan. Net als de hoofdpersoon blijft ook de lezer lang in het ongewisse over wat er zich precies afspeelt. Toby Bell is geen uitzondering, al is hij minder meelijwekkend en iets doortastender dan eerdere hoofdpersonen. Een intrigerende, maar geen eenvoudige roman, maar dat is nu eenmaal Le Carré.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten