donderdag 28 november 2013

"Paradijsvogels in de polder"

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat 100 á 200 Papoeagezinnen naar Nederland vluchtten vanuit Nederlands-Nieuw Guinea. Het gebied was tot dan Nederlands grondgebied, maar na de succesvolle claim op het gebied door Indonesië, moest Nederland haar laatste kolonie in 'de Oost' loslaten. Het gold als een laatste restje Indië, waar zich ook een flink aantal Indo's en Molukkers gevestigd had. Met name de Papoea's die meedraaiden in de koloniale infrastructuur en een actieve rol hadden gespeeld in de opbouw van een natie in wording, kwamen in Nederland terecht.

Hun verhaal is als een geschiedenis, gevuld met tranen. Ontgoocheld bouwden zij een bestaan op in Nederland waar hun achtergrond en identiteit onzichtbaar was. Desondanks hebben zij zich 50 jaar later, met drie generaties Papoea's in Nederland, goed geïntegreerd in Nederland. Zij voelen zich Papoea en/of Nederlands, hun identiteit is meervoudig en dynamisch.

Na de overname van Nederlands Nieuw-Guinea door Indonesië in 1963 vluchtten een paar honderd Papoea’s naar Nederland. Een aantal van hen en hun nakomelingen komen in dit fotoboek in A4-formaat in beeld en aan het woord. Na een inleiding over deze groep vertellen verschillende Nederlandse Papoea’s in het kort hun levensverhaal; deze biografieën worden gelardeerd met vaak prachtige portretfoto’s in zwart-wit door Bodil Anaïs. Ze hebben familienamen als Joku, Irving, Sawor, Schouten, Carels, Manusaway, Ireeuw en Wambrauw en ze zijn geboren tussen de jaren dertig tot aan het einde van de twintigste eeuw. Het boek eindigt met o.a. een scrapbook, recepten, gedichten, historische foto’s en een tijdsbalk van de Papoea-cultuur. Het geheel geeft een liefdevol portret van deze tamelijk onbekende en kleine immigrantengroep in Nederland.
Nancy Jouwe, ook een schrijfster waarvan wij hopen dat zij volgend jaar bij ons zal spreken.


maandag 25 november 2013

Beugeltasje

De hele zomer had ik deze patroontjes al bij me, maar was er nog niet aan toe gekomen.
Nu lapjes opgezoomd, patroon vergroot en uit voorraad dmc kleurtjes gekozen. Dit kan ik makkelijk meenemen wanneer ik even niet thuis ben. Het gaat dan wel ten koste van het kantklossen maar in ieder geval heb ik wat omhanden elders.
De beugel had ik al eerder van een vriendin gehad, dus aan het werk!

vrijdag 22 november 2013

"Salto naar het leven"

Als vierjarige belandde ik in een Japans kamp op Midden-Java met mijn moeder en twee zusjes. Ik overleefde dit ternauwernood.
Ik heb ontdekt dat de rode draad in mijn bezigzijn in de wereld het proberen te voorkomen dat vrouwen en kinderen vernederd worden is geweest. Mijn herkennen van situaties, gevoelens en ervaringen van mensen in onderdrukte posities blijkt vrij groot te zijn en opgemerkt te worden. Mijn moeder was mijn grote voorbeeld door haar positieve kracht. Deze trof ik ook aan bij veel vrouwen uit derde wereldlanden. Ondanks armoede, geweld en martelingen namen zij het heft in eigen handen.
Dit boek geeft mijn reis door mijn leven en de wereld weer. En hoe dit een positieve wisselwerking op elkaar heeft, ondanks vele negatieve ervaringen.

'De verscheurdheid tussen angst en verantwoordelijkheid breekt enorm op', zo getuigt de auteur van haar ervaringen als kind in een Jappenkamp, die vervolgens haar verdere leven bepalen. Ze concludeert dat er aan deze ervaringen niet te ontkomen valt, dat je ermee moet leren leven. De schrijfster vertelt uitvoerig hoe ze dit probeert, over haar worsteling daarmee en over de verwerking van haar traumatische ervaringen, maar ook over de diverse manieren waarop ze dit alles in haar verdere leven - uitzonderlijk positief en krachtig! - projecteert op de legio achtergestelde posities van vrouwen (en kinderen) van toen en nu, mondiaal en m.n. in Aziatische landen. Dit gebeurt in de vorm van aandacht, genoegdoening, daadwerkelijke inzet tot verbetering/oplossing. Getuigenissen, interviews, congresverslagen enz. schetsen haar actieve rol; dit alles is gelardeerd met prachtige impressies van mensen in hun eigen wereld, maar ook kritisch t.a.v. de verbazingwekkende 'kromheid' van allerlei wet- en regelgeving, kortom: beleid. Aldus: een boek dat je niet meer loslaat, dat heel bewogen leert en inspireert. Berthy Korvinus.

Geen boek dat ik al heb gelezen, wel een schrijfster die in 2014 naar ik hoop voor ons zal spreken op de Indië-Lezing

dinsdag 19 november 2013

Regiodag Noordhollandse kantkringen 2013

Het was weer een leuke dag. Op een andere lokatie dan eerdere jaren, met meegebrachte lunches en een hele dag klossen. Geen lezing, geen modeshow.
Toch dachten zo'n 25 dames dat het de moeite waard was om te komen en zo werd het heel gezellig.
De ruimte is voor een kleinere groep wat intiemer en knusser en aan het eind van de dag waren er zelfs al producten geheel geklost. Iets wat anders niet lukt vanwege de korte tijd.
Chapeau voor de dagdocente die 2 dagdelen alles heeft uitgelegd, erom heen verteld en tips heeft gegeven.



donderdag 14 november 2013

Regiodag Noordhollandse kantkringen

De 26ste editie van deze dag is a.s. zaterdag in Kogerveld.
Verandering van plaats en dagindeling. Het heeft meteen gevolgen voor de inschrijving, maar het ziet er naar uit dat het een leuke dag gaat worden.
We gaat sierraden klossen ontworpen door Solveigh van Bekkum, alleen als lid van de organsatie zal er van klossen weinig komen.
De kopiën van de ontworpen patronen liggen klaar, nu nog het wisselgeld om bij de deur te kunnen zitten 'innen', want voor niets gaat de zon op. Het kon nu een klein prijsje worden vanwege de lokatie en omdat de lunches zelf meegenomen moeten worden.

vrijdag 8 november 2013

"Politie"

Omgeven door politie en ziekenhuispersoneel vecht een patiënt voor zijn leven op de intensive care van het nationale ziekenhuis in Oslo. De man wordt in verband gebracht met de ontdekking van een machtig drugskartel dat de straten van Oslo in zijn greep had, zijn naam is een goed bewaard geheim.

Ondertussen worden verschillende mysterieuze moorden gepleegd. Alle slachtoffers zijn politieagenten en hun lichamen worden gevonden op plaatsen delict van onopgeloste moorden. Proberen de voormalige drugsbaronnen hun greep op de politie verder te vergroten door angst te zaaien, of zijn er andere krachten aan het werk?

De mogelijke kroongetuige tegen een machtig Noors drugskartel ligt in coma in het Rikshospital Oslo en wordt streng bewaakt door de politie. Als vlak na elkaar twee politiemensen worden vermoord op de plaats delict van een niet-opgeloste zaak waarbij ze indertijd betrokken waren, dan de kroongetuige, met wie het beter leek te gaan, opeens sterft en een derde politieman wreed wordt vermoord, valt steeds vaker de naam van inspecteur Harry Hole, die altijd zijn zaken oploste. Na een schietpartij die hem bijna fataal werd, ging hij uit actieve dienst; hij is nu docent op de politieacademie. Als een groep rechercheurs die onofficieel aan de zaak werkt, hem onder druk zet, raakt hij steeds meer bij de zaak betrokken. De Noorse auteur Jo Nesbo(1960) schrijft naast succesvolle thrillers ook songs voor rockgroep Di Derre waarvan hij leadzanger is. Deze goedvertaalde, meeslepende en actuele misdaadroman met een uitstekend uitgewerkt, gecompliceerd plot blijft spannend tot en met het heel verrassende en ook overtuigende slot.


dinsdag 5 november 2013

Kerstkaart van de kantkring

Ieder jaar klossen wij een klein werkje voor op een kaart die dan versierd als kerstkaart naar de andere kringen in NoordHolland wordt gestuurd.
Voor dit jaar is het onderstaande patroontje, een soort glas-in-loodraam uitgekozen.
Niet moeilijk en snel klaar.
Wanneer we er allemaal een maken dan hebben we precies genoeg.
Vanmiddag het klossen bij mij thuis en volgende maand het kaarten maken en vervolgens versturen.
Klein werk, maar reuze leuk.

vrijdag 1 november 2013

"De man zonder adem"

Berlijn, een maand na de verpletterende nederlaag bij Stalingrad in de winter van 1943. Bernie Gunther werkt voor het Bureau Oorlogsmisdaden van de Wehrmacht. Volgens Hitler is Duitsland aan de winnende hand, maar het leger weet wel beter. Het moreel is laag, de discipline in gevaar. Een massamoord op Poolse officieren zou een signaal zijn aan de troepen: vecht of sterf. Maar zijn de geruchten waar? Bij uitzondering willen de Wehrmacht en minister van propaganda Goebbels hetzelfde: onweerlegbaar bewijs van Russische gruweldaden. De generaals hopen dat het de overwinnaars milder zal stemmen over Duitse oorlogsmisdaden. Goebbels wil er de eenheid van de geallieerden mee ondermijnen. Beide partijen zijn het erover eens dat het onderzoek moet worden geleid door een professional. Incompetentie en traineren zijn contraproductief. Dus vertrekt Bernie naar Smolensk, waar de waarheid ondergeschikt is aan propaganda...

In een bos bij Katyn wordt in 1943 een massagraf ontdekt, waar vierduizend Poolse officieren begraven liggen. Joseph Goebbels vermoedt dat de Russen de officieren hebben omgebracht en ziet mogelijkheden voor propaganda. Hij geeft Bernie Gunther, de voormalige Berlijnse detective die nu in dienst is van de SD, de opdracht om op onderzoek uit te gaan. Als Gunther in de Smolensk-regio van de Sovjet-Unie is aangekomen, krijgt hij met veel meer moordzaken te maken. Daarnaast komt hij op enig moment ook aan de kant van de moordenaar te staan als hij betrokken raakt bij een samenzwering om Hitler te vermoorden. Gunther is een sympathieke hoofdpersoon, een cynische en toegewijde nazi-hater die de vrijheid en Berlijn mist. De historische achtergrond is correct; de auteur verweeft vloeiend de fictie en realiteit met elkaar. Negende deel over de detective die inmiddels een officieuze fansite heeft Deze roman zal mede door het historisch perspectief een brede groep van lezers aanspreken.
De schrijver heet Philip Kerr.