woensdag 31 oktober 2012

"Een goede raad"


Ha, vanmorgen zat deze erbij, de nieuwe Rowling. Waarbij vraagt de ander dan....nou bij de lijst met mogelijke downloads. De epubs komen zo sneller dan je het boek bij de bibliotheek kunt bestellen.
Ik ben benieuwd, de recenties waren verdeeld.

Een grote roman over een kleine gemeenschap

Wanneer Barry Fairbrother onverwacht sterft, zijn de bewoners van Pagford geschokt. Pagford lijkt een idyllisch Engels plattelandsdorp, met een charmant marktplein en een oude abdij, maar achter die fraaie façade gaan grote conflicten schuil. Rijk tegen arm, tieners tegen hun ouders, vrouwen tegen hun echtgenoten, leraren tegen hun leerlingen...

In Pagford is niets wat het lijkt. De lege stoel die Barry achterlaat in de gemeenteraad is de aanleiding tot de grootste strijd die het dorp ooit heeft gekend. Wie zal zegevieren in deze verkiezingen vol opportunisme, valsheid en verbijsterende onthullingen?

Een goede raad is de eerste roman voor volwassenen van J.K. Rowling.


maandag 29 oktober 2012

Een rode zeester

Morgen weer naar kantklosles. Dat betekent vandaag de rode zeester afmaken, stijven en van het kussen afhalen. Ik heb 2 grote kussens in gebruik en beiden zijn bezet, een moet er vrij gemaakt worden.
Volgende keer met de kantkring een kerstkantje opzetten, gelukkig heb ik daar nog een klein kussen voor dat ik van mijn moeder heb geërfd.
Wat ik ga doen morgen weet ik nog niet, maar Gon zou een patroon voor mij voorbereiden en ik moet 27 paar klossen winden, dat heb ik gelukkig gisteren bij de tv al gedaan.
Eigenlijk houd ik niet van het werken met zoveel klossen, maar het is goed dat toch te doen.


zaterdag 27 oktober 2012

Vorderingen van de trui

Deze trui van rest-voorraad ben ik in augustus begonnen toen ik even thuis was. Nu opnieuw thuis, nu voor de winter, moet deze ook afgebreid worden.
Het is makkelijker de pennen op te nemen dan ander handwerk te gaan doen wanneer je net thuis bent en de drukte weer toeslaat, breien is een echte avondklus.
Het wordt een hele losse trui zie ik aankomen en moet ook even kijken of ik T-shirts heb in een goede kleur voor eronder. Maar eerst dapper verder breien......de eerste horde van het voorpand is al weer genomen.
De oorspronkelijke foto bleek plotseling weggevallen. Deze vorige maar even geplaatst, het origineel is in het virtuele heelal verdwenen.

donderdag 25 oktober 2012

"De handelsreiziger van de Nederlandse cocaine fabriek"


Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje.
Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Cocaïne Fabriek, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Van de provisies kan hij zijn felbegeerde Harley Davidson kopen.
Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zus Swaantje. Er groeien verwachtingen en illusies, maar door bedrog en zelfbedrog raken hun levens volledig ontworteld, want de oorlogsveteraan heeft meer te verbergen dan zijn verminkte gezicht.
De handelsreiziger is een  roman, gebaseerd op ware feiten. Connie Braam heeft hiermee een 'faction' geschreven. Het is goed geschreven en inleefbaar gemaakt.
Licht geschokt blijft de lezer achter.......Nederland was echt zo braaf niet.


maandag 22 oktober 2012

Bergen uitzoekwerk

Het laatste jaar heb ik veel opgeruimd en ben met spullen die ik nog had aan het werk gegaan.
Een vriendin heeft nu ook opgeruimd.....zij breit of haakt niet en zodoende kreeg ik 2 vuilniszakken en 2 tasjes mee met de boodschap; misschien heb jij of je zus er nog iets aan.
Nu staan de zakken en tassen bij mij in een hoek van de kamer, eerst moet ik bedenken wat ik nog zelf zou willen op voorraad en hoe ik het ga sorteren......
Er zitten halfgebreide dingen tussen en enkele stuks als bolletjes.
Maar vol goede moed ga ik dit ergens vandaag of morgen uitzoeken en sorteren.
Daarna verschijnt hier wel weer wat ik ermee doe of ga doen.


zaterdag 20 oktober 2012

"De dode slaapster"

In Margolin's "De dode slaapste" komt aan het gelukkige gezinsleven van Ashley Spencer abrupt een einde. Een gewetenloze seriemoordenaar dringt haar ouderlijk huis binnen en vermoordt haar vader en beste vriendin. Ashley zelf weet net op tijd aan de klauwen van de moordenaar te ontsnappen. Zwaar getraumatiseerd, maar vol goede moed krabbelt Ashley op en neemt haar leven weer in eigen hand. Haar moeder Terry is daarbij een grote steun. Na enig aandringen van Terry besluit Ashley te gaan studeren op de Oregon Academy, een school met faam onder leiding van de mooie maar koele Casey Van Meter. Alle lichten lijken weer op groen te staan en het geluk lacht Ashley toe. Maar dan komt haar moeder om het leven tijdens een bezoekje aan de Academy. Als ze een gesprek heeft met decaan Van Meter steekt iemand Terry neer. Ook decaan Van Meter komt niet ongeschonden uit de strijd. Ze raakt zo zwaar gewond dat ze in coma komt te liggen. Ashley die toevallig in de buurt wandelde, is de enige ooggetuige van de moordpartij. Ze heeft de dader betrapt met een bebloed mes in zijn handen. Het blijkt de beroemde schrijver (en tevens leraar op de Academy) Joshua Maxfield te zijn. Maxfield achtervolgt haar met het mes en Ashley weet ternauwernood aan het blinkende staal te ontsnappen. De politie arresteert Maxfield op basis van Ashley’s verklaring en even lijkt de rust in haar jonge leven weer teruggekeerd. Echter, tijdens het proces tegen Maxfield weet hij door middel van een slimme truc te ontsnappen. Vanaf dat moment is Ashley haar leven niet meer zeker en staat haar maar één ding te doen, vluchten…

Het boek is uit 2004, toen heb ik het waarschijnlijk met gemist. Ingehaald op de ereader!

donderdag 18 oktober 2012

Regiodag Noord-Holland kantkringen

Op zaterdag 3 november is het zover. De 25ste regiodag van de kantkringen uit Noord-Holland.
Natuurlijk zijn ook andere klosters welkom om aan deze dag mee te doen.
Het tijdschrift gaat nu besteld worden, de andere dames waren er wel tevreden over. Nog een hoop extra dingen daarbij, maar het gaat een geslaagde dag worden. De gastvrouwen zijn deze keer van de Aemstelkring, en gebeurt allemaal in Koog aan de Zaan.
's Ochtends een modeschow van kanten die een ieder heeft gemaakt gedragen door een aantal jongedames.
's Middags een patroon uitklossen uit het tijdschrift, docenten(ontwerpers) zijn aanwezig!
Opgeven kan nog tot 3 november kosten € 28 en € 25 voor leden van de LOKK.

dinsdag 16 oktober 2012

" 61 uur"


Jack Reacher komt midden in een extreem koude winter een paar dagen vast te zitten in Bolton, South Dakota. Hij raakt betrokken bij de problemen van de lokale politie en biedt aan te helpen. Hoe erg kan het zijn, in Bolton, South Dakota?

Wat Reacher niet weet is dat over precies 61 uur de grootste internationale drugsdeal aller tijden op spectaculaire wijze uit de hand zal lopen. De klok tikt. De Mexicaan is onderweg. De Rus heeft iedereen omgekocht. Amerika moet zijn handen schoonhouden. En Reacher zit er middenin.

Is dit een situatie waarbij het zelfs voor een man als Reacher erop of eronder wordt?

Veertiende deel van de serie over de voormalig agent van de Amerikaanse militaire politie Jack Reacher, die zich kenmerkt door scherpe observaties en dito analyses van de situatie. Reacher komt door een ongeluk vast te zitten in Bolton, South Dakota. Het is daar heel erg koud. Hij raakt betrokken bij de problemen van de lokale politie en biedt aan te helpen. Wat Reacher nog niet weet, is dat over precies 61 uur (vandaar de titel) een omvangrijke drugsdeal tussen de Latijns-Amerikaanse misdadiger Plato en een Russische koper volledig uit de hand zal lopen. Wat hem bezig houdt, is het gevaar dat Janet Salter, een getuige van een eerdere misdaad in opdracht van Plato, loopt. Hij vat sympathie op voor deze oud-professor, die zo principieel is dat zij bereid is haar leven op het spel te zetten. Zal hij haar tegen Plato kunnen beschermen? Korte zinnen, veel detailbeschrijvingen, voorspelbaar plot, desondanks spannend verhaal, maar de passages over hoe koud het is, komen wel erg vaak terug.

De hoofdvraag aan het eind van dit boek: Waar is het vervolg, heeft ie het overleefd!
En gelukkig meteen gevonden dat er al weer twee Reacher boeken na zijn gekomen. Nog gelukkiger ben ik ermee dat ze ook in mijn verzameling e-books te vinden waren.
Ha, meteen overzetten en doorlezen....... Lee Child kan in ieder geval schrijven.
Volgend jaar komt de eerste film uit van de boeken. Ook daar benieuwd naar....


zondag 14 oktober 2012

Een Zee van Kant


Ja daarvoor moet nog veel gebeuren. In de tussentijd is er een dolfijntje af gekomen, de kleuren helaas omgedraaid, maar het is en blijft een vissig dier.

Nu ook nog opgezet een rode zeester. Het patroon had ik mee gekregen, maar de aanwijzingen niet, dus proberen en proberen. Ik geloof dat het een goede zeester gaat worden.
Naar ik hoop komt deze af voor ik weer thuis ben, want daar staat nog steeds een schelp op het kussen dat ook af moet en binnen een week of wat ga ik dan ook weer naar les en moet er een kussen leeg zijn.
Het dolfijntje is werkelijk ontzettend makkelijk en te vinden op www.lokk.nl bij de gratis patronen. De zeester is gemaakt door mijn lerares, dus daar kan ik niet naar verwijzen.

vrijdag 12 oktober 2012

"Oorlogserfgoed overzee"

Esther Captain & Guno Jones zijn de schrijvers.

De Tweede Wereldoorlog raakte het gehele Koninkrijk der Nederlanden, inclusief het toenmalige Nederland overzee. Het effect van deze strijd op Nederland én de overzeese gebiedsdelen onderstreept het wereldwijde karakter van deze oorlog. De oorlog veranderde de relatie tussen het moederland en de koloniën voorgoed. Indonesië vocht zich tussen 1945-1949 vrij van Nederland. De Nederlandse Antillen en Suriname wensten een grotere autonomie, resulterend in het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden in 1954 en de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.
Zijn er nog sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden in het huidige, onafhankelijke Indonesië en Suriname? Hoe is de situatie momenteel op Aruba en Curaçao, nog steeds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden? En welke vorm heeft de herinnering aan de oorlog in deze voormalige kolonies gekregen?
In Oorlogserfgoed overzee staat centraal welke materiële sporen van de oorlog in de huidige Nederlandse Antillen, Indonesië en Suriname zijn terug te vinden en hoe diverse belanghebbenden hier door de jaren heen betekenis aan hebben gegeven. Maar ook het teloorgaan van oorlogserfgoed krijgt aandacht, zoals het afbreken van defensiewerken, het verdwijnen van historische gebouwen en de verwaarlozing van monumenten. Ook is er aandacht voor de rituelen, herdenkingen en pelgrimsreizen die in de loop der tijd zijn ontstaan en voor erfgoedtoerisme.

Oorlogserfgoed overzee verschijnt in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Oorlog, Erfgoed en Herinnering: een dynamisch perspectief’ aan de Universiteit van Amsterdam, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Het is geen makkelijk boek om te lezen. Wel de moeite waard, want eigenlijk weten wij niets meer over de hulp die vanuit de overzeese gebiedsdelen werd geschonken en welke offers er door de bewoners ervan zijn gebracht.

woensdag 10 oktober 2012

Borduurtje uit Guatemala

Meegenomen als tussendoortje. Komt goed uit omdat het dekservet niet compleet was als pakket.
Dit heb ik gekocht in 1999 in Guatemala als soort grapje. Nog niets mee gedaan, maar nu op aida band opgezet. Erg kleine kruisjes, dat wel. De kleuren uit de voorraad doos uitgezocht, niet bijkopen wanneer het niet nodig is tenslotte.
Valt tegen eigenlijk, niet qua ontwerp en kleur, maar wel vanwege de moeilijkheidsgraad toch.
Je kunt het niet doen bij het tv kijken, in ieder geval niet bij niet nederlands of engels talige programma's.
Toch blij dat ik het bij me had, als reserve borduurwerk kan het vast lang mee!
Of niet natuurlijk, bij de tv borduren gaat toch sneller dan je denkt.


maandag 8 oktober 2012

Corsage af

Ja, het is gelukt de corsage is al af, de vorm kan nog veranderd worden. Voor nu een gevouwen vorm gemaakt, nog niet verstevigd behalve door het metaaldraad. Ook moet er nog een speld achter om het te kunnen dragen. Foto's gemaakt, ik weet nog steeds niet welke vorm het zou moeten hebben.
Omdat de corsage nog vervoerd moet worden naar huis ga ik nu niet echt meer aan de vorm werken.
Wel nodig is nu een corsage - doosje nodig waarin de vorm goed bewaard kan worden.




zaterdag 6 oktober 2012

Wolf Hall

Met de Rozenoorlogen vers in het geheugen staat Engeland rond 1520 op het randje van anarchie. Als de koning komt te overlijden zonder mannelijke troonopvolger, zou dat opnieuw burgeroorlog betekenen. Henry VIII wil daarom zijn huwelijk met Katherine van Aragon ongeldig laten verklaren en met Anne Boleyn trouwen. De paus en het grootste deel van Europa zijn ertegen. Uiteindelijk betekent deze kwestie zelfs de ondergang van Henry's adviseur, kardinaal Wolsey. Er ontstaat een machtsvacuüm en een impasse.

Zoon van een brute smid, politiek genie, omkoper, mannetjesputter en charmeur: het is Thomas Cromwell die in deze impasse stapt. In zijn niet te stuiten opmars naar de macht heeft hij al heel wat regels van een rigide klassenmaatschappij gebroken, en als het moet breekt hij er nog wat meer. Cromwell staat op uit de puinhopen van persoonlijke rampspoed - het verlies van zijn jonge gezin en van Wolsey, zijn geliefde baas - en behendig vindt hij zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar man is wolf to man. Tegen alles en iedereen in is hij bereid Engeland te hervormen naar zijn en Henry's wensen.

Wolf Hall is een superieure roman waarin Cromwell en zijn tijdgenoten worden neergezet op een manier die de beperking van het historische verhaal volledig ontstijgt. Nooit eerder werd deze periode uit de Engelse, of eigenlijk Europese, geschiedenis zó meeslepend en gelaagd verteld. Van Hilary Martell kan worden gezegd dat zij een zeer terechte winnaar van de Man Booker Prize is.
In het geheel is dit een trilogie, ik hoop dat de volgende delen al vertaald zijn of snel worden.

donderdag 4 oktober 2012

Corsage

Een corsage waarmee je korting krijgt op de toegang naar een toekomstige expositie.
Een hele zin, maar wel een bijzondere. Het patroon gekregen en nu gemaakt. Voor het eerst geklost met metaaldraad wat niet mee valt.
Het is geen goed weer nu, dus lang achter elkaar zitten klossen. Het basispatroon kan geklost worden zoals je dat zelf wil.

De volgorde en de delen kun je zelf samenstellen uit het patroon. Het werkt lekker door, ik ben benieuwd.


dinsdag 2 oktober 2012

"Stadsliefde"


Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en nog steeds voelt hij zich verbonden met die stad en probeert hij de helft van zijn tijd er door te brengen. Hij huurt er een chambre de bonne, waar een deel van zijn boeken staat en van waaruit hij door de stad wandelt – week in week uit. Hij is er onzichtbaar en verkent wijken waar gewoonlijk geen toeristen komen. Voor hem is Parijs een altijd veranderende stad: gekleurd, verscheurd en vol verborgen geschiedenissen. Hij gaat mee uit boksen met de zoon van zijn werkster uit Sri Lanka, bezoekt het variété met een verlepte danseres, dwaalt met oude getuigen langs beladen adressen en kijkt achter de luiken waar de illegalen werken. Het nieuwe Europa voltrekt zich voor zijn ogen. Van Dis wandelt om het avontuur en doet daarvan verslag in dagboek en verhalen. In Een blanke koopt een paar schoenen brengt hij het beste bijeen.
Op verkenning in Parijs. Al zo'n veertig jaar koestert Van Dis (1946) warme banden met de Franse hoofdstad en in 2003 is het dan zover dat hij zich er metterwoon vestigt. Om er in alle rust te kunnen schrijven, zeker, maar ook om er op zijn dagelijkse wandelingen te kunnen opgaan in een bont tableau vivant, van de romantische pronkstad in de veilige binnenring tot het verziekte klimaat in de banlieue. Van Dis betoont zich in de 51 taferelen beurtelings kritische buitenstaander, scherp satiricus, betrokken buurtbewoner, nostalgische speurder, vorsend antropoloog, erudiete gids en vooral een bevlogen loper, tienduizend stappen per dag! Of het nu het wereldbeeld van verwaten dinergangers, het gesol met de relikwieen van Abelard en Heloise, een praatje met groentevrouw Annie of het lot van een clochard betreft, de invoelende weergave benadrukt een kleurrijk tijdsbeeld en een sociaal spanningsveld. Een en ander doorschoten met een fraaie collectie kleurenfoto's van affiches, pictogrammen en soortgelijke oproepen.