donderdag 26 mei 2011

Hardanger werkje af

Na de Borduurdag moest er toch nog wat afgewerkt worden. Ik had daar ter plaatse niet zo'n zin meer in.
Het schaarhoesje is wel goed gelukt, alleen zijn de roosjes niet helemaal op de goede plaats terecht gekomen.
Daar ging het echter niet om, het ging om het hardanger stukje en dat was oké.
Weer een techniek toegevoegd aan mijn ervaringen.

Wanneer de volgende blog wordt geschreven weet ik even niet. Moet eerst een dongeltje kopen voor ik na het weekend weer online kan zijn. Gelukkig heb ik al wat rondgeneusd via internet, ik heb goede hoop dat het helemaal gaat lukken.

maandag 23 mei 2011

"Grijs verleden"

"Grijs verleden" van Philip Kerr is het zoveelste deel van een serie over een goedbedoelende politie man die er het beste van moet maken omdat hij leeft in een gevaarlijke tijd. Het is knap van de schrijver dat hij in de reëele geschiedenis met de feitelijke personen een hoofdpersoon daar tussen weet te weven zonder de geschiedenis te verstoren.


'Een man werkt niet voor zijn vijanden, tenzij hij weinig te kiezen heeft.' Aldus Bernie Gunther. Het is 1954 en Bernie is op Cuba, waar hij aan een gevaarlijke klus probeert te ontkomen. Hij chartert een bootje, maar helaas wordt hij opgepikt door de Amerikaanse kustwacht en belandt voor de zoveelste keer in een gevangeniscel. Na uitgebreid verhoor wordt hij naar Berlijn gebracht. Daar krijgt hij de keuze voorgelegd tussen spioneren voor de Franse geheime dienst of veroordeeld worden voor moord. Zijn nieuwe baan is eenvoudig. Hij moet krijgsgevangenen verwelkomen die naar Duitsland terugkeren, en daarbij uitkijken naar een specifiek persoon: een Franse oorlogsmisdadiger en lid van de Franse SS, die zich heeft uitgegeven voor een Duitse Wehrmacht-officier. De Fransen willen niets liever dan op meedogenloze wijze afrekenen met deze man. Maar intussen dreigt Bernies eigen verleden als krijgsgevangene hem op volkomen onverwachte wijze in te halen. 

zaterdag 21 mei 2011

Samenborduren-dag

Gisteren mezelf getrakteerd op een samenbordurendag van het Borduurblad. Een workshop Hardanger. Een vorm van naaldkant eigenlijk en eenmaal uitgeprobeerd in het geheel niet moeilijk.
Natuurlijk ook weer een werkje gekocht en in de projecttas gestopt.
Het schaar-etuitje moet nog worden afgewerkt, maar de basis is gisteren afgekomen.
Daarna ben ik nog doorgereden naar een aflever adres. Mijn verzameling Barbara Cartland heeft via marktplaats.nl een nieuw goed huis gekregen en ik weer centjes.
Er staan nu nog 2 advertenties, wanneer ik eind volgende week daar nog niets op gehoord heb trek ik ze in tot na mijn vakantie.

vrijdag 20 mei 2011

Projecttas

Als voorbereiding op het van huis zijn hoort ook het in orde maken van pakketjes handwerk. Mijn ´projecten´ die ik in de tas verzamel welke ik vorig jaar heb gekregen bij de kanthappening in Horst.
Thuis heb je alles bij de hand, of je haalt wat overhoop en wanneer het niet in de voorraden zit ga je naar de winkel. Straks zit ik ca. 30 kilometer van de dichtbij zijnde handwerkwinkel verwijderd en wil ik voorbereid zijn. Tot nu toe heb ik ingepakt

Geboorte lap voor mijn tweede achterneefje, wat klein borduurwerk, het grote werk dat mijn schoonmama ooit is begonnen van een groot zeilschip, wat voorraad voor kantklossen, de trui met maaswerk die maar niet wil afkomen en er zal nog wel meer in verdwijnen.

Zakdoekje borduren

In februari op de handwerkbeurs in Zwolle vroeg mijn jongste zus mij bij het aanschaffen van een aantal zakdoekjes met een kantje er eentje voor haar verjaardag te maken met haar initiaal erop.
Ik heb 2 zussen dus bedacht ik meteen dan ook de andere er een moest krijgen.
De eerste zakdoek is af. Het is me gelukt om ook de achterkant goed te krijgen, oftewel ik heb de juiste manier van borduren gebruikt.
Want was het met het bruidskussentje nog mogelijk om minder precies te werken aan de achterkant en door te steken naar het volgende beginpunt, dat is onmogelijk met zo'n dun doekje.
Nu nummer twee opzetten en snel afkrijgen. Ik heb 5 zakdoekjes gekocht dus ik kan nog even vooruit.

maandag 16 mei 2011

SAL2

Voor mijn gevoel is deze af. Hij ligt uitgespreid om te laten bezinken. Het enige wat er nog boven kan is een regenboog, maar die kleurt er niet goed bij. Ik moet hem eerst maar eens opmeten en berekenen met paspartout hoe groot het geheel gaat worden.
Nu ik alle tijd heb(maar niet heus)ben ik ook eens gaan proberen wat te ontwerpen met paint. Een paspop is via google snel gevonden. Op een beurs heb ik namelijk een aantal stukken zijde veroverd, waar ik nog iets mee moet. Een rechte jurk met een bonte rok heb ik bedacht. Maar zal ik dan een licht of een donker bovenstuk erbij kiezen, daar ben ik nog niet uit. De kleuren kloppen niet, maar het idee wel.

zaterdag 14 mei 2011

Projecten-tas

Denk je dat je alles gehad hebt gaat de blogger gek doen. Dit bericht is in het ronde archief verdwenen. Ik doe een poging om te herplaatsen.
Mijn project-tas is een mooie tas die vorig jaar bij de kant-happening in Horst is uitgedeeld.
Omdat ik straks 30 kilometer van een handwerkwinkel verwijderd zit moet ik goed voorbereid op weg.
Bij ieder project moet dan ook alles zitten wat er bij nodig is.
Hij staat al bol van alle inhoud.....

maandag 9 mei 2011

Mijn laatste echte werkdag

Vandaag maandag 9 mei is mijn laatste echte werkdag. Wat ik hierna ook ga doen het zal nooit meer hetzelfde zijn. Vorige week de inspirerende wandeling in het mooie Zierikzee maakt wel weer van ruimte in mijn hoofd. Morgen de afscheidsreceptie en dan de volgende fase in.
Ik ben benieuwd of het snel went, dat gepensioneerd zijn........


donderdag 5 mei 2011

Boeken met een 'bovennatuurlijk tintje'

Terug van de cursus om te 'leren met pensioen te gaan' ben ik helemaal leeg. In de pauzes en 's avonds laat toch wat gelezen in een best heel goed geschreven boek, maar waar je een beetje de kriebels van krijgt omdat je weet dat het niet kan. Toch ga ik 'em uitlezen om te weten hoe de schrijver het oplost.

Zal zijn zoon het volgende slachtoffer zijn?
John Calvino, een vierendertigjarige politierechercheur, ondervraagt een puber die in een psychiatrische kliniek zit. De veertienjarige jongen heeft een meervoudige moord op zijn geweten en geeft dat op naargeestige wijze toe. De hele zaak is een echo uit Johns verleden.
Twintig jaar geleden, toen John zelf veertien jaar was, werd zijn familie uitgemoord en John ontsnapte ternauwernood aan de dood door de seriemoordenaar neer te schieten.
De misdaden in heden en verleden lijken met elkaar verbonden. Langzaam bekruipt John het angstige voorgevoel dat zijn gezin gevaar loopt. Hij zal het moeten opnemen tegen een moordenaar die zal toeslaan op de veertiende verjaardag van zijn eigen zoon...

zondag 1 mei 2011

Hardanger

Het is mooi weer, dat ik ook te zien aan het aantal keren dat ik een stukje schrijf.
Ondertussen binnengekregen van borduurblad het 'huiswerk' voor de borduurdag waar een Hardanger scharenhoesje zal worden gemaakt.
Om dat wat vlot te laten verlopen moet er wat voorwerk worden gedaan aan rijgwerk voor de vorm en ter bepaling van het midden.
Na schooltijd heb ik nooit meer iets in die techniek gedaan terwijl het toch zijdelings iets met kant te maken heeft. Zoals in de omschrijving wordt uitgelegd. Mijn avond is dus vast bezet.....

Hardangerborduren is een Noorse handwerkspecialiteit, welke aan het einde van de 17e eeuw tot volle ontwikkeling kwam. De Noorse vrouwen probeerden namelijk om met deze techniek op een goedkopere manier het sjieke kant na te maken. In die tijd was het dure kant voor de gewone mensen onbetaalbaar.